22.06.2023

Známe vítěze VII. ročníku Ekonomické olympiády!

Vítězem 7. ročníku Ekonomické olympiády pro střední školy se stal Lukáš Tabery z Cyrilometodějského gymnázia, základní školy a mateřské školy v Prostějově. Na druhém místě se umístil Adam Prokop z Gymnázia, Praha 6, Nad Alejí 1952. Třetí místo získal Jan Kouba z Gymnázia, Prachatice, Zlatá stezka 137.

V letošním roce se Ekonomické olympiády pro střední školy zúčastnilo více než 30 800 studentů z 503 škol napříč celou Českou republikou. Finále se zúčastnilo celkem 49 studentů, kteří postoupili z krajských kol.

Vítězové společně s Pavlem Potužákem – tvůrcem testů EO a předsedou správní rady INEV

Finále se poprvé v historii Ekonomické olympiády konalo jako dvoudenní akce. První den se uskutečnil v prostorách University of New York in Prague. Zde studenty čekal písemný test, během kterého jsme si připravili přednášku a diskusi pro pedagogy. Následně si mohli finalisté společně s Pavlem Potužákem projít řešení testu. Večer jsme si pro finalisty, jejich doprovod, partnery a další hosty připravili večírek na lodi. Na palubě proběhlo vyhlášení partnerských cen, křest knihy Pavla Potužáka, představení spolku absolventů Ekonomické olympiády ECONET a následná diskuse se členy spolku.

Druhý den se již konal v prostorách konferenčního sálu České národní banky. Zde proběhlo vyhlášení deseti nejlepších finalistů, kteří poté postoupili do superfinále. Následně TOP 10 finalistů čekalo ústní zkoušení. Součástí programu druhého dne byla také prohlídka návštěvnického centra České národní banky či dvě panelové diskuse. První z nich byla na téma „Jak se poprat s inflací?“. Druhá nesla název „Vzděláváním k úspěchu v nejisté době“. Na konci dne proběhlo předání partnerských cen a vyhlášení vítězů 7. ročníku Ekonomické olympiády.

Vítězům a všem účastníkům VII. ročníku Ekonomické olympiády pro střední školy moc gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů. Chtěli bychom také poděkovat všem učitelům, kteří se do olympiády zapojili.

Velké poděkování patří také všem našim partnerům.

Generální partner: Komerční banka 

Hlavní partneři: Česká asociace pojišťoven, Kooperativa, University of New York in Prague

Partneři: Luxor, Fakulta mezinárodních vztahů VŠE, Fakulta ekonomicko-správní UPCE, Ekonomicko-správní fakulta MUNI, Fakulta managementu a ekonomiky UTB, Visegard Fund, Friedrich Naumann Foundation for Freedom 

Mediální partneři: ČTK, Forbes, Řízení školy, EkonTech, Rádio Z, Bankovnictví, Investujeme, Roklen 24 

Pod záštitou: ČNB, MŠMT, MF ČR, Asociace krajů České republiky 

Pořadí finalistů letošního ročníku naleznete pod tímto odkazem: