15.09.2022

Známe vítěze Mezinárodní Ekonomické olympiády!

Vítězkou Mezinárodní Ekonomické olympiády 2022 se stala studentka Kinga Gruszka z Polska. Druhé místo obsadil Alkis Toutziaridis z Řecka a na třetím místě se umístil Jan Serwach-Głombski z Polska.

Mezinárodní kolo Ekonomické olympiády se konalo v Budapešti od 6. do 9. září a sešlo se zde 35 studentů ze šesti zemí: Česka, Slovenska, Maďarska, Polska, Bosny a Hercegoviny a Řecka. Na dálku se navíc připojili i soutěžící z Číny. Se všemi partnerskými zeměmi se do Ekonomické olympiády ve školním roce 2021/2022 zapojilo více než 38 000 středoškoláků.

Ve středu 7. září čekal soutěžící písemný test, který prověřoval jejich ekonomické znalosti. Deset nejlepších soutěžících následně postoupilo do ústního kola.

Českou republiku reprezentovali na mezinárodním kole: Radim Dvořák, Kateřina Zedníčková, Filip Müller, Václav Výstup a Merlin Garbini. Do ústního kola se probojoval Radim Dvořák, který se umístil na čtvrtém místě a Kateřina Zedníčková na místě devátém.

Součástí třídenního programu byla i diskuse s Danielem Houskou z Vysoké školy ekonomické či prohlídka Money muzea.

Vítězům a všem účastníkům Mezinárodní Ekonomické olympiády moc gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů. A v neposlední řadě bychom také chtěli poděkovat všem učitelům, kteří se do olympiády zapojili. Děkujeme za vaši podporu.