29.06.2022

Známe vítěze VI. ročníku Ekonomické olympiády pro střední školy!

Vítězkou VI. ročníku Ekonomické olympiády pro střední školy se poprvé v historii olympiády stala žena, a to Kateřina Zedníčková z Gymnázia Vysoké Mýto. Na druhém místě se umístila rovněž žena, a to Jana Buchtová, studentka střední školy PORG Ostrava. Třetí místo obsadil Filip Müller z Gymnázia Na Vítězné pláni na Praze 4.  

V letošním roce se EO pro střední školy zúčastnilo přes 21 000 studentů ze 417 škol napříč Českou republikou. Slavnostní finále se konalo 21. června 2022 v prostorech Kongresového centra České národní banky v Praze a zúčastnilo se ho 45 studentů, kteří postoupili z krajských kol.  

Dopoledne čekal studenty písemný test, během kterého probíhala i přednáška pro pedagogy a hosty o analýze dat finanční gramotnosti v ČR od Dagmar Biersakové, ředitelky INEV akademie. Z testu následně postoupilo deset nejlepších žáků do superfinále, kde na ně čekaly ústní zkoušky.  

V průběhu finálového dne také proběhl křest Brožury ekonomických her a tři panelové diskuse.  

První dopolední panel se zástupci univerzit nesl název „Ekonomické dopady konfliktu na Ukrajině“. Odpoledne následovaly další dva panely. První s názvem „Jak může vypadat Vaše kariéra“ se zaměřil na představení různých studijních oborů a jejich uplatnění v kariéře. Představeny byly obory Financí a finanční technologie, Informační technologie a Pojistné matematiky. Před závěrečným vyhlášením proběhla diskuse s názvem „Digitální budoucnost“.  

Vedle vítěze celého ročníku Ekonomické olympiády byli vyhlášeni i vítězové cen ČAP, ČNB, Komerční banky, UNYP, UTB a MUNI ECON. Držitelé těchto cen získali zajímavé a hodnotné ceny, jako například stáž v pojišťovně Kooperativa.  

Vítězům a všem účastníkům IV. ročníku Ekonomické olympiády pro střední školy moc gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů. Chtěli bychom také poděkovat všem učitelům, kteří se do olympiády zapojili., 

Na závěr patří velké poděkování všem našim partnerům. 

Generální partner: Komerční banka 

Hlavní partneři: Česká asociace pojišťoven, Kooperativa, University of New York in Prague, Vysoká škola finanční a správní

Partneři: Luxor, Fakulta mezinárodních vztahů VŠE, Fakulta ekonomicko-správní UPCE, Ekonomicko-správní fakulta MUNI, Fakulta managementu a ekonomiky UTB, Visegard Fund, Friedrich Naumann Foundation for Freedom 

Mediální partneři: ČTK, Forbes, Řízení školy, EkonTech, Rádio Z, Bankovnictví, Investujeme, Roklen 24 

Pod záštitou: ČNB, MŠMT, MF ČR, Asociace krajů České republiky