09.06.2021

Vrcholí pátý ročník Ekonomické olympiády. Finále doplní diskuze o kryptoměnách i digitalizaci pojišťoven

Ve středu 9. června 2021 vyvrcholí již pátý ročník Ekonomické olympiády pořádané Institutem ekonomického vzdělávání. Do celostátního finále se probojovalo 50 středoškolských studentů ze všech 14 krajů České republiky. Doprovodný program finálového dne zahrnuje také panelové diskuze o kryptoměnách, budoucnosti bankovnictví a digitalizaci finančních technologií.

Ekonomické a finanční vzdělávání patří k základním předpokladům úspěšného života. „Díky Ekonomické olympiádě se daří zvyšovat povědomí o ekonomických tématech mezi studenty středních škol. Zároveň se snažíme zlepšovat jejich finanční gramotnost, díky čemuž budou připraveni třeba na budoucí plánování rodinného rozpočtu, budou lépe reagovat na mimořádné výdaje nebo se budou schopni orientovat v nabídce finančních produktů,“ přiblížila význam olympiády Martina Bacíková, zakladatelka a ředitelka Institutu ekonomického vzdělávání.

Letošního ročníku Ekonomické olympiády se zúčastnilo celkem 15 552 studentů z 339 škol, přičemž jejich průměrná úspěšnost v testu byla 49 %. „Na padesát finalistů čeká nejdříve písemný test. Nejlepších deset pak postoupí do superfinále, ve kterém budou prezentovat vylosované téma před odbornou porotou. S ohledem na vývoj pandemie se obě části finále konají online,“ upřesnila Bacíková.

Propojení s firmami a odborníky

Ekonomická olympiáda propojuje studenty s firmami a odborníky na ekonomii a finance. Součástí olympiády tak jsou i dílčí soutěže pořádané partnery akce. V průběhu finále vyhlásí Česká národní banka vítěze Ceny ČNB. Ten bude mít příležitost strávit den v centrální bance a setkat se s členy bankovní rady. Soutěžící měli za úkol prostřednictvím videa najít odpověď na otázku „Stanou se digitální měny centrálních bank brzy alternativou hotovosti?“. Výsledné pořadí vzejde ze sloučení výsledků veřejného hlasování a hodnocení odborné poroty.

Vyhlášen bude také vítěz soutěže „Máš na to s PwC“, která se věnovala tématu módního průmyslu a jeho udržitelnosti. Výherce se může těšit na hodinky Apple Watch. Předána bude dále i Cena ČAP. Přímo během finále Ekonomické olympiády pak odstartují další dvě soutěže – Cena Komerční bankyCena Kooperativy.

Kryptoměny a budoucnost bankovnictví

Odpolední program završí dvě panelové diskuze, které se budou věnovat aktuálním tématům ze světa ekonomie a financí. První z nich se zaměří na kryptoměny a budoucnost bankovnictví. Tucet let existence Bitcoinu z něj udělal fenomén, ke kterému je obtížné nezaujmout postoj. Z návrhu na digitální P2P hotovost se postupně stala technická zajímavost, spekulativní aktivum a dokonce prostředek revoluce. O budoucnosti vztahu mezi kryptoměnami a tradičním světem peněz budou diskutovat odborníci z PwC, Vysoké školy finanční a správní, Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity a Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Moderátorem panelu bude ekonom Dominik Stroukal.

Digitalizace finančních technologií a pojišťoven

Velké finanční instituce již roky procházejí adaptací a změnami kvůli nástupu digitalizace a fintech. Jak období změn zvládají české pojišťovny a jak bude vypadat zřizování pojištění v budoucnu? A co pojišťovny a kryptoměny? Jak se změní náplň práce budoucích zaměstnanců? O tom vše se bude diskutovat v druhém panelu, kterého se zúčastní hosté z Kooperativy a České asociace pojišťoven. Diskuzí účastníky provede Martina Bacíková.

Celý program velkého finále, které se uskuteční 9. června, je přístupný pro širokou veřejnost. Stačí se zdarma registrovat na www.ekonomickaolympiada.cz.

Souhrnné informace
9. června 2021
Registrace na program: https://forms.gle/UDbQVseULeaWu2W4A 

16:00 – 16:35
Vyhlášení výsledků 5. ročníku Ekonomické olympiády
Vyhlášení partnerských cen
Odkaz ke sledování na MS Teams: http://bit.ly/vyhlaseni-finale-eo

16:40 – 18:10
I. panelová diskuze: Kryptoměny a budoucnost bankovnictví
Moderátor: Dominik Stroukal
Hosté:
– PwC – Michal Stránský, partner v auditovém oddělení PwC
– FaME UTB – Ing. Vojtěch Sadil, asistent a pedagog – Ústav financí a
účetnictví
– VŠFS – Doc. RNDr. Petr Budinský, CSc., prorektor pro strategii a mezinárodní vztahy
– ESF MU – Oleg Deev, Ph.D., vedoucí Katedry financí a ředitel Institute of Financial Complex Systems
Odkaz ke sledování na MS Teams: http://bit.ly/panelova-diskuze-I

18:20– 19:20
II. panelová diskuze: Digitalizace a fintech. Jak jsou na tom pojišťovny?
Moderátor: Martina Bacíková
Hosté:
– Kooperativa – Matěj Flaschka, ředitel Úseku provozní podpory
– ČAP – Nina Desanti Danielowitzová, koordinátorka evropských aktivit
Odkaz ke sledování na MS Teams: http://bit.ly/panelova-diskuze-2