20.05.2021

Jak na životopis? Náš partner PwC přináší užitečné rady

PwC Česká republika podporuje Ekonomickou Olympiádu již třetím rokem, protože se jedná o studentský projekt, který pracuje s motivací studentů v oboru, jenž je v centru našeho podnikání. Ekonomická vzdělanost a chuť se v tomto oboru dále posouvat je klíčem k úspěchu ve většině našich týmů – ať už v oblasti finančního auditu, daní, nebo poradenství.

Naučit se klíčové kompetence pro trh práce budoucnosti – dovednosti, které často souvisí se zvídavostí, schopností argumentovat, schopností získávat informace a umět je třídit, fungovat týmově, komunikovat otevřeně a být otevřený/a novým výzvám nebo změnám. Zároveň je potřeba, aby studenti dělali, co je baví – najít svou vášeň a jít si za ní.

Životopis bez zkušeností?

Musím získat zkušenosti. Abych je získal, potřebuji práci. Pro práci potřebuji zkušenosti. Zní to jako začarovaný kruh? Pro začátek bude stačit dobře napsaný životopis a chuť nové zkušenosti získat.

Možná toho děláte víc, než si myslíte

Životopis dobře strukturujte – využijte jeden odstavec k představení toho, co vás baví. Zmiňte zájem o firmu nebo tým a v čem jste dobří. Budoucí nadřízené může nadchnout i některý z vašich školních projektů, aktivity v rámci studentských klubů, dobrovolnické aktivity nebo jen to, co prostě rádi děláte ve volném čase.

„U studentů a čerstvých absolventů nás zajímá, co je baví, pro co mají vášeň. Často se to projevuje v účasti na projektech, v soutěžích, do kterých se zapojí, nebo i v koníčku, kterému věnují čas. Dovednosti a schopnosti, které u budoucích kolegů hledáme, totiž získávají nejen ve škole nebo v práci, ale třeba i v kolektivu při sportování, nebo při řešení projektů či semestrálních prací,“ vysvětluje Monika Krkošková, Recruitment manažerka v PwC.

Brigáda za barem?

Řešíte dilema, zda prezentovat vaše předchozí brigády, i když nejsou pro práci, o kterou se ucházíte úplně relevantní? Byla by chyba je vynechat. Každá pracovní zkušenost má svou váhu a může vás mimo jiné naučit třeba zodpovědnosti, kterou ocení každý tým.

Ukažte, co ve vás je ve studentské soutěži

Řadu příležitostí, které mohou váš životopis rozsvítit, přitom nabízejí i firmy samotné.

„Máme několik osvědčených formátů, u kterých vidíme win-win pro obě strany – studenti si vyzkoušejí práci konzultanta, daňového poradce nebo třeba finančního auditora, zjistí, o čem ta práce vlastně může být a zda je to může bavit. Příkladem může být Audit naživo (pro budoucí auditory) nebo PwC Consulting Challenge, která zase přibližuje práci v našem Technology Consultingu, i to může studentům na začátku pomoct,” uzavírá Monika Krkošková.