25.10.2019

Přečtěte si článek o stáži Emila Javůrka ve společnosti Kooperativa! Tato stáž byla jednou z cen pro Emila za 3. místo ve finále Ekonomické olympiády. Emil Javůrek se také umístil jako 7. v mezinárodním finále Ekonomické olympiády.
Chtěl by také jednou pracovat v pojištovně? Co ho nejvíce překvapilo? Vše se dozvíte v dnešním rozhovoru.

Rozhovor: Emil Javůrek, stáž ve společnosti Kooperativa

Mohl bys nám popsat, jak vypadal Tvůj běžný den během stáže?

Každý den jsem navštívil jiné oddělení Kooperativy, kde mi vysvětlili, jak to u nich funguje a co je hlavní náplní jejich práce. Divili byste se, kolik má taková pojišťovna oddělení, a kolik práce každé z nich má.

Která oddělení jsi navštívil a na kterém se Ti líbilo nejvíce?

Navštívil jsem Generální sekretariát, Úsek řízení investic a správy majetku, Úsek odborné matematiky – jak odbor neživotního tak životního pojištění, Ekonomický úsek, Úsek řízení rizik, Agenturu Střední Čechy, Likvidaci v Liberci a centrum Likvidace pojistných událostí zaměřenou na motorová vozidla. Viděl jsem vlastně celou Kooperativu od samotné pobočky až po kancelář generálního ředitele.

Co tě na stáži nejvíce překvapilo?

Co všechno se dá v takové pojišťovně dělat. Nejvíce zaměstnanců jsou samozřejmě obchodníci a likvidátoři, ale zároveň můžete být programátor, pojistný matematik, projektant či ekonom.

Díváš se teď na systém pojišťoven v České republice jinak?

Neřekl bych, že jinak, spíš mu teď rozumím mnohem více než předtím.

Měl jsi na stáži člověka, na kterého jsi se mohl v případě problému obrátit?

Celou dobu jsem byl v kontaktu s generálním sekretariátem, který mě vždy donavigoval na jednotlivá oddělení a měl mě na starost. Nikdy však žádný problém nebyl, všichni byli velice milí a ochotní.

Zaujala Tě stáž na tolik, že bys v budoucnu uvažoval o kariéře právě v Kooperativě?

Pokud bych chtěl pracovat v pojišťovnictví, moje první volba by rozhodně byla Kooperativa. To, jak dobře se Kooperativa chová ke svým zaměstnancům bylo evidentní na každém oddělení, které jsem navštívil, včetně toho Libereckého. Velkým plusem je také trainee program, kterým začíná v podstatě každý zaměstnanec, během kterého v průběhu roku projde celou Kooperativu a sám si ujasní, ve kterém oddělení chce pracovat. Programátor to má asi jasné, ale třeba ekonom může skončit alespoň na 4 různých odděleních. 

Na jakou VŠ se chystáš? Myslíš, že by Ti právě toto studium mohlo pomoci pro získaní znalostí vhodných pro nějakou pracovní pozici v Kooperativě?

V ČR se budu hlásit na IES a matfyz, ale rád bych zkusil i vysoké školy v zahraničí. Vzhledem k tomu, že chci studovat ekonomii, či případně matematiku, tak si myslím, že bych po dokončení studia rozhodně mohl zkusit pracovat v Kooperativě.