13.10.2019

Jan Pytela je čerstvým absolventem Gymnázia Matyáše Lercha v Brně. Po maturitě se přestěhoval do Vídně, kde se chystá studovat na ekonomické univerzitě. Kromě ekonomie se také zajímá o mezinárodní vztahy. Je dobrovolníkem v Asociaci pro mezinárodní otázky („AMO”), v rámci které organizuje Pražský studentský summit. Zalíbení v ekonomii našel díky Ekonomické olympiádě … a co na ní má nejraději? Že díky ní dává vše smysl. ?

Rozhovor: Jan Pytela, třetí místo v mezinárodním finále

 

Jak se ti dnešní den líbil?

Bylo to fajn, byli tu zajímaví lidé z různých zemí, pestrý program. Test mi připadal jednoduchý, ale jak jsem se dozvěděl z výsledků, tak zas tak jednoduchý nebyl. Každopádně jsem si to užil a myslím, že jsme si to užili všichni.

Líbí se ti způsob testování? Písemný test, následující ústní zkoušení…?

Jo, určitě, přijde mi to fér, že je nejdřív test, který je pro všechny stejný, a pak tam jsou otázky, ze kterých si holt někdo vytáhne, co mu sedí a někdo zase téma, které mu třeba úplně nesedí.

Co pro tebe znamená účast v olympiádě?

Určitě je to o satisfakci, že jsem si dokázal, že jsem v tom dobrý a taky jsem získal spoustu nových zkušeností. V národním kole jsme získali spoustu skvělých ocenění, dostali jsme se na zajímavé exkurze do firem a taky jsem poznal super lidi, což je podle mě velmi důležité.

Můžeš nám říct, kam jsi se díky národnímu kolu podíval?

Podíval jsem se do PwC, bohužel mi nevyšla exkurze do Komerční banky, protože jsem kvůli koloně na dálnici přijel o 3 hodiny později. To je vlastně vše, ale ještě mám nějaké nevyzvednuté ceny, takže třeba ještě něco podnikneme. 

Bylo pro tebe těžké testování v angličtině?

Ne, trochu jsem se bál, že mi budou chybět slovíčka, ale nějak jsem to zvládl…

Připravoval jsi se nějak specificky na finále?

Prošel jsem si přehled ekonomie v angličtině, aby mi právě naskakovala slovíčka.

Co bys vzkázal studentům, kteří váhají nad účastí v olympiádě?

Ať se zúčastní, není to vůbec těžké, první kolo bylo ve škole na počítači, bylo velmi jednoduché, člověk to nějak nakliká a pak ví, jestli to má cenu zkoušet dál a i když by to dobře nedopadlo, tak si myslím, že ekonomie je zábava a že tato soutěž má smysl.

Jaký obor se chystáš studovat?

Nastupuji na ekonomické a sociální vědy na Wirtschaftsuniversität Wien, ale na kterou podvědu se budu specializovat se rozhodnu až za rok.

Která oblast ekonomie je ti nejbližší?

Líbí se mi národní hospodářství, ale myslím, že nakonec skončím u business informatics, protože je to hodně důležité pro budoucnost a je to víc praxe, méně teorie.

Kde se vidíš po škole, čemu by ses chtěl věnovat? Spíše ve veřejném nebo soukromém sektoru?

Po škole se vidím v nějaké práci… Vybral jsem si právě takovou univerzitu, která mi umožní toho hodně vyzkoušet během studia, tak doufám, že na to (čemu bych se chtěl věnovat) přijdu. Spíš se ale vidím v soukromém sektoru, protože veřejný sektor třeba v ČR nenabízí podle mě úplně vhodné podmínky.