22.05.2019

Hlavní závěry z analýzy výsledků školních a krajských kol III. ročníku Ekonomické olympiády byly dne 22. května zveřejněny na tiskové konferenci pořádané k finále Ekonomické olympiády, které se uskuteční 23.května v České národní bance.

Mladí znají výši kurzu a inflace, méně již ovládají teorii a úrokové počty

Studenti středních škol se většinou orientují v aktuálním ekonomickém dění a mnozí znají výši kurzu koruny vůči cizím měnám či míru inflace. Naopak v základní ekonomické teorii mají největší mezery a pokulhávají i v úrokových počtech a dalších otázkách z finanční gramotnosti. Takové jsou hlavní závěry z analýzy výsledků školních a krajských kol III. ročníku Ekonomické olympiády, která je největší celostátní soutěží ve znalostech o ekonomii a financích pro středoškoláky v Česku.

Průměrná úspěšnost studentů v odpovědích na testovací otázky v šesti tematických kategoriích byla stejně jako v minulém ročníku 43 % i přesto, že dramaticky, o celou polovinu, narostl počet účastníků. Celkově se letos soutěže zúčastnilo rekordních 15 000 studentů ze čtvrtiny středních škol z celé ČR. To byl více než trojnásobek počtu účastníků premiérového ročníku před dvěma lety.

Soutěž vyvrcholí celorepublikovým finále, v němž se ve čtvrtek 23. května v reprezentačních prostorách ČNB v Praze utká 50 středoškolských studentů ze všech 14 krajů České republiky o prestižní místo vítěze III. ročníku Ekonomické olympiády.

Celá tisková zpráva k přečtení zde.
Prezentace k tiskové konferenci zde.