28.01.2019

"Nazval bych vás evangelisty ekonomie," zahájil Krajská kola EO před nejlepšími středoškoláky Prahy generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. "Když budete o ekonomii a financích mluvit s 10 svými přáteli a známými, bude to mít větší dopad, než sebeerudovanější článek v odborném časopise," pokračoval. Před ním seděly desítky nervózních studentů, kteří v prosinci porazili tisíce středoškoláků ve znalostech z ekonomie.

Krajská kola s „evangelisty ekonomie“ začala!

Naše semifinalisty čekal test, který rozhodl, kdo postoupí do prestižního finále – na výsledky si ale ještě počkáme do konce února. Dnes proběhlo krajské kolo v Praze a v Plzni, další kraje nás ale teprve čekají a do finále postoupí pouhých top 50 z celého Česka. „S všeobecný přehledem se to dá dát dohromady, jen otázka s výpočtem pro mě byla těžká a neznala jsem jednu knihu, na kterou jste se v testu ptali,“ hodnotila test jedna ze studentek, Eliška Slavíková z Podnikatelské akademie. Je ale teprve ve třeťáku, takže pokud dnes neuspěla, může se zúčastnit i příští rok. Několik pokusů má před sebou i Michal Kosina z Bankovní akademie, který postoupil, ačkoli je teprve v prvním ročníku. „Ekonomie se hodí i do života a je nyní hodně žádaná na trhu práce, takže se jí chci věnovat i na dále,“ řekl.

O tom, že mají účastníci olympiády skvělé znalosti, se přesvědčili i naši dnešní hosté. Prorektor pro vzdělávací činnost VŠFS Petr Budinský se studentů během své přednášky o světové ekonomice ptal, kolik je v Indii aut na 1000 obyvatel, které zemi tvoří top 10 ekonomik světa nebo jak velký dluh k HDP mají v Japonsku, a ani jedna z otázek nezůstala bez dobré odpovědi. „Vybrat ty nejlepší studenty pro finále je v takové konkurenci těžké, proto je v testu vždy několik otázek, které nám pomohou ukázat hvězdy,“ vysvětlil tvůrce testů Pavel Potužák.

V Praze dnes byly také představeny dvě doplňkové soutěže od našich partnerů. Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký, který nad soutěží letos převzal záštitu, prozradil, co bude potřeba pro získání výroční Ceny ČNB. Oproti minulým létům to nebude esej, ale videoblog – tedy krátké video na ekonomické téma. „V březnu oznámím, také formou videa, konkrétní podmínky soutěže a tématické zadání pro soutěžní videoblogy,“ doplnil. Hlavní Cena ČNB zůstává stejná jako vloni: celý den v ČNB, během kterého se vítěz bude moci setkat s guvernérem a dalšími členy bankovní rady a dostane příležitost navštívit veřejnosti běžně nepřístupné prostory centrální banky. Získá tak cenné kontakty a zážitek na celý život.
Nadšení v sále stouplo i ve chvíli, kdy Barbora Bradáčová představila soutěž PwC Česká republika. „PwC je cestou pro talentované lidi, jako jste vy“ od ní nebyla jen fráze – všem účastníkům Ekonomické olympiády dala možnost se zúčastnit soutěže o dvoutýdenní jazykový pobyt na Maltě. Stačí vizuálně zpracovat, kde se vidí za pět let, a být kreativní. „Budeme hodnotit, jak originálně zadání pojmete,“ doplnila.


Přednášející na fotografii zleva: Barbora Bradáčová z PwC, Jan Juchelka z Komerční banky, Petr Budinský z VŠFS, kde se toto krajské kolo konalo, a Tomáš Nidetzký z ČNB.


Všem partnerům děkujeme!