28.02.2019

V prestižním celorepublikovém finále letošní Ekonomické olympiády uvítáme 50 soutěžících ze všech 14 krajů České republiky.

Známe jména finalistů!

Jejich jména jsme dnes zveřejnili zde. Gratulujeme nejen finalistům, ale všem více než 15 000 středoškoláků, kteří se letos v takto rekordním počtu do Ekonomické olympiády zapojili!

Se všemi finalisty postupujícími z nedávných krajských kol se 23. května setkáme v reprezentačních prostorách České národní banky v Praze. V posledním, nejužším finálovém kole zde nakonec 10 nejúspěšnějších z nich usedne před odbornou porotu, aby se utkali o místo vítěze třetího ročníku Ekonomické olympiády.

Jak dopadla krajská kola, v nichž se utkalo 740 studentů? Nejsilnější zastoupení má ve finále Jihomoravský kraj, za který nastoupí 12 finalistů, následuje hlavní město Praha, které má 10 finalistů. Dle pravidel soutěže do finále postupují vždy dva nejlepší studenti z kraje, které do obvyklé finálové padesátky doplní soutěžící dle dosaženého počtu bodů v písemném testu olympiády.

„Mnozí studenti mají skvělé a vytříbené ekonomické myšlení. Podle našich očekávání se gymnazisté více trápili s úrokovými počty oproti studentům z obchodních akademií a dalších odborných škol. Na druhou stranu lépe zvládali popsat ekonomické principy zdanění a nesoustředili se tolik na právní podstatu věci,“ uvedl autor testů a člen správní rady INEV Pavel Potužák.

Mezi nejúspěšnější školy patří Gymnázium Kapitána Jaroše v Brně se 4 finalisty, následované Gymnáziem Jana Keplera z Prahy se 3 svěřenci ve finále.

Na seznamu letošních finalistů je pět známých tváří z minulého ročníku Ekonomické olympiády. Již druhým rokem se představí ve finále Alexandr Pisani z gymnázia Vítkov, který se díky Ekonomické olympiádě minulý rok podíval do USA na Mises University. Dalšími studenty s opakovanou účastí ve finálovém kole jsou Pavel Králík z Obchodní akademie Kotlářská v Brně, který se vloni umístil na 3. místě, a jeho spolužák Robert Hartmann. Martin Neumann z Gymnázia Karviná je ve finále dokonce již třetím rokem. Možnost zúčastnit se slavnostního finále podruhé si v krajských kolech vybojoval také Matěj Horák z Klasického a španělského gymnázia Brno Bystrc.