18.04.2019

Umístil se na 3. místě v loňském finále, letos opět zabojuje o vítězství v Ekonomické olympiádě

Řeč je o maturantovi z OA-SOŠ knihovnická a VOŠ v Brně, Pavlu Králíkovi, který se podruhé podívá do celostátního finále Ekonomické olympiády. Díky svému famóznímu výsledku v krajském kole poměří své znalosti 23. května v Praze. V loňském roce získal 3. místo v rámci 2. ročníku Ekonomické olympiády. Jak se věnuje ekonomii ve svém volném čase a co mu činilo v soutěži největší obtíže?

1) Jak jste se vůbec dozvěděl o Ekonomické olympiádě?

Do Ekonomické olympiády se zapojila moje střední škola a já se zkrátka najednou ocitl před počítačem s testovými otázkami. Do té doby jsem o EO nikdy neslyšel a ani jsem nevěděl, že taková soutěž existuje. Po postupu do krajského kola jsem si už vyhledal internetové i facebookové stránky této soutěže a začal se o ni více zajímat.

2) Vloni jste se účastnil ekonomické olympiády poprvé a hned jste se dostal až do finále. Co byl nejzajímavější zážitek?

Za nejzajímavější zážitek považuji svoji účast v ústním top finále. Tehdy, jako student 3. ročníku SŠ, jsem ještě neusednul ani před maturitní komisi a najednou jsem seděl před odbornou porotou v čele s viceguvernérem ČNB a obhajoval své názory.

3) Letos jste se do finále dostal znovu, budete se připravovat jinak?

Největší rozdíl bude ve způsobu přípravy. Na minulý ročník jsem se naučil spoustu nových věcí, které si letos už jen připomenu, případně krátce procvičím. Přesto bych si rád svoje znalosti ještě rozšířil, ale letošní finále Ekonomické olympiády se mi bohužel z části překrývá s termínem maturit a zatím nedokážu říct, kolik času se mi podaří pro přípravu na finále vyhradit.

4) Spojení ekonomie a střední školy je často skloňováno ve spojitosti v nedostatečnou ekonomickou průpravou v rámci českého vzdělávacího systému. Jak tomu bylo ve vašem případě?

Já jsem studoval (a stále ještě studuji) na Obchodní akademii v Brně, takže za sebe nemohu říci, že bych dostal nedostatečnou ekonomickou průpravu. Záležitostmi, jako je úrok, RPSN nebo třeba platební bilance či monetární politika jsme se zabývali. Problém vidím spíše v tom, že v ekonomii „vše souvisí se vším“, což nekoresponduje s typickou strukturou učebních osnov, která dělí ekonomii do spousty jednotlivých, a tím zdánlivě spolu nesouvisejících bloků. Teprve až při studiu na finále EO jsem si začal jednotlivé znalosti propojovat a pochopil jejich skutečný význam.

5) Co si pamatujete, že Vám v rámci testování Ekonomické olympiády činilo obtíže?

Největší obtíže mi činily otázky na znalost ekonomické historie, kde jsem měl správně propojit nějakého ekonoma s teorií, popř. knihou, kterou napsal. Naštěstí mají na celkový bodový zisk mnohem větší vliv otevřené „uvažovací“ otázky, které mám raději a díky kterým jsem zatím vždy postoupil do dalšího kola.

6) Proč si myslíte, že by se studenti neměli bát zkusit tuto soutěž?

Protože zapojením se do této soutěže můžou jenom získat. Pokud se podívají na doporučenou literaturu, tak se naučí a pochopí spoustu nových věcí, a k tomu všemu si ještě poměří své ekonomické znalosti se studenty z celé České republiky. Ti nejúspěšnější se navíc v rámci finálového kola podívají do ČNB, kde mají možnost setkat se s jejím viceguvernérem i dalšími odborníky. Ekonomická olympiáda je především zajímavá zkušenost a opravdu se zde není čeho bát.

7) Věnujete se ekonomii ve svém volném čase, případně jak?

Ekonomii jsem se aktivněji věnoval hlavně minulý rok, a to v rámci studia na finálové kolo Ekonomické olympiády. Momentálně mi většinu času zabere příprava na blížící se maturitu. Když už se k ekonomii dostanu, tak jde spíše o poslouchání tematických podcastů nebo čtení různých článků na internetu, ale nejde vyloženě o studium nových věcí z nějaké odborné publikace.

8) Sledujete někoho z českých mediálních ekonomů?

Žádného ekonoma nesleduji vyloženě cíleně a pravidelně, ale pokud narazím na nějaký článek se známější osobností ze světa ekonomie, zpravidla si jej přečtu. Stejně tak si rád poslechnu i různé podcasty či rozhovory.

9) Jakou specializací byste se chtěl v budoucnu zabývat, kam míříte na vysokou školu po maturitě? Pomohla vám zkušenost z olympiády v rozhodování?

Začátkem března jsem úspěšně složil předtermín přijímacích zkoušek na Podnikohospodářskou fakultu VŠE, kam se po střední škole chystám nastoupit. Od ekonomie se tedy nevzdálím úplně, ale nebude představovat stěžejní část mého vysokoškolského studia. V budoucnu se zatím nejvíce vidím v korporátním světě, i když o konkrétní specializaci se rozhodnu až v průběhu studia na vysoké škole. Účast v EO na moje rozhodování velký dopad neměla, takto jsem byl rozhodnutý už dlouhodobě.